Μεταστατική Νόσος της Σπονδυλικής Στήλης

Η σπονδυλική στήλη (ΣΣ) είναι το πιο συχνό σημείο ανάπτυξης καρκινικής μετάστασης μετά τους πνεύμονες και το συκώτι. Μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε σημείο της ΣΣ. Η οσφυϊκή και η θωρακική μοίρα είναι τα πιο συχνά σημεία εντόπισης μεταστάσεων από όγκους στο μαστό, στον πνεύμονα και στον προστάτη.

Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ο εμμένων πόνος. Θετικό οικογενειακό ιστορικό, ανεξήγητη πρόσφατη απώλεια βάρους, νυχτερινός πόνος, πυρετός και ηλικία άνω των 50 ετών επιβάλλουν άμεσο απεικονιστικό και εργαστηριακό έλεγχο. Σε περιπτώσεις αστάθειας της ΣΣ και πίεσης των νευρικών ριζών και/ή του νωτιαίου μυελού αναπτύσσεται νευρολογική σημειολογία που κυμαίνεται από ήπιες αιμωδίες και μυϊκή αδυναμία έως και πλήρης παράλυση.

Η διαχείριση γίνεται σε συνεννόηση του ορθοπαιδικού με τον ογκολόγο. Η κλινική κατάσταση του ασθενούς, η ύπαρξη νευρολογικών συμπτωμάτων και το προσδόκιμο επιβίωσης καθορίζουν την τελική θεραπεία. Σε περιπτώσεις με μικρό ποσοστό επιβίωσης, όπου το κύριο ζητούμενο είναι η ύφεση του πόνου, επιλέγεται η έγχυση φαρμακευτικού τσιμέντου (κυφοπλαστική ή σπονδυλοπλαστική). Σε περιπτώσεις με νευρολογική σημειολογία και μεγαλύτερη διάρκεια επιβίωσης επιλέγεται η χειρουργική αντιμετώπιση. Σκοπός είναι η ανάνηψη της νευρολογικής λειτουργίας, όσο αυτό είναι εφικτό, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ