Η θωρακική κύφωση αποτελεί μία από τις 4 φυσιολογικές καμπύλες του ανθρώπινου σώματος. Διάφορες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν παθολογική αύξηση της κύρτωσης στη Θωρακική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης (ΘΜΣΣ). Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης διακρίνουμε την παιδική/νεανική κύφωση και την κύφωση ενηλίκων.
Σε ηλικίες μικρότερες των 18 ετών η αυξημένη καμπυλότητα οφείλεται σε καταστάσεις όπως συγγενείς ανωμαλίες, διαταραχή θέσης, κύφωση Scheuermann, νευρομυϊκές παθήσεις, ρευματολογικά/μεταβολικά νοσήματα, σκελετική δυσπλασία, νόσοι κολλαγόνου κλπ. Στους ενήλικες μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκφυλιστικής νόσου, παλαιάς κάκωσης της σπονδυλικής στήλης, αυτοάνοσου νοσήματος, λοίμωξης ή κακοήθειας.
Κύριο σύμπτωμα είναι το άλγος ράχης με αντανάκλαση στον αυχένα και/ή στη μέση. Σε προχωρημένες καταστάσεις υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εμφανισθούν και νευρολογικά συμπτώματα όπως αιμωδία, μυϊκή αδυναμία και δυσλειτουργία της κύστης και του εντέρου. Παλαιοί τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη (ΣΣ) μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες επώδυνες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από κόπωση των παρασπονδύλιων μυών, χρόνιο οίδημα, προοδευτικό εκφυλισμό της ΣΣ, πίεση των νευρικών ριζών και προβλήματα διατήρησης του κατακόρυφου άξονα του κορμού.
Για την διάγνωση είναι απαραίτητη η λεπτομερής κλινική και νευρολογική εξέταση σε συνδυασμό με τις κατάλληλες απεικονιστικές μεθόδους (ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία).
Ανάλογα με την αιτιολογία η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τρόπους:
● Λήψη αντιφλεγμονωδών, παυσίπονων ή μυοχαλαρωτικών
● Φυσιοθεραπεία
● Ενδυνάμωση των μυών του κορμού
● Χρήση θωρακο-οσφυικού κηδεμόνα
● Χειρουργική αποκατάσταση με συνδυασμό οπίσθιας σπονδυλοδεσίας και οστεοτομιών.