Πόνος στο Ισχίο

Ο πόνος στο ισχίο είναι πολύ συχνό στα παιδιά και στους εφήβους και πολλές αιτίες μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό. Για τον ορθοπαιδικό αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση, γιατί πρέπει να ξεχωρίσει τις ήπιες καταστάσεις, όπως η υμενίτιδα από τις πολύ σοβαρές καταστάσεις που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, όπως η σηπτική αρθρίτιδα. Επιπλέον, ο πόνος στο ισχίο πολύ συχνά αντανακλά στο γόνατο δημιουργώντας περαιτέρω διαγνωστικά προβλήματα στον μη εξειδικευμένο ιατρό. Πέραν του άλγους εξαιρετικά συχνό σύμπτωμα στις παθήσεις του ισχίου αποτελεί και η χωλότητα βάδισης. Το παιδί αρνείται να πατήσει και η κινητικότητα του κάτω άκρου είναι περιορισμένη. Σε περιπτώσεις λοίμωξης υπάρχει πυρετός και γενικευμένη κακουχία. Ο εμμένων νυχτερινός πόνος, η ανορεξία και η απώλεια βάρους θέτουν και την υποψία νεοπλασίας

Μέσω της λήψης του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης ο εξειδικευμένος ιατρός θα προσδιορίσει την πιο πιθανή αιτιολογία. Παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν είναι:
● Ηλικία
● Πόνος-χαρακτηριστικά
● Μηχανικά συμπτώματα
● Ιστορικό κάκωσης
● Αναπτυξιακές διαταραχές
● Συστηματικά συμπτώματα (πυρετός, κακουχία)

Από το αποτέλεσμα της αρχικής αξιολόγησης ίσως χρειαστεί αιματολογικό και περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία, υπέρηχο, μαγνητική τομογραφία).

Οι πιο συχνές αιτίες στα παιδιά είναι:
● Παροδική υμενίτιδα
● Σηπτική αρθρίτιδα
● Νόσος του Legg-Calve-Perthes
● Επιφυσιολίσθηση κεφαλής μηριαίου
● Τραύμα
● Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα
● Οστεομυελίτιδα
● Νεοπλασία οστών

Η περαιτέρω διαχείριση εξαρτάται από το υποκείμενο αίτιο. Το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν η συντηρητική θεραπεία (αποφόρτιση, αναλγησία, παρακολούθηση) είναι αρκετή ή χρειάζεται άμεσα κάτι περισσότερο. Είναι αυτονόητο ότι σε όλα τα στάδια πρέπει να υπάρχει αγαστή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του ορθοπαιδικού και του παιδιάτρου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ