Έξω Επικονδυλίτιδα του Αγκώνα

Η έξω επικονδυλίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση στην περιοχή του αγκώνα που προκαλείται από έντονη χρήση της συγκεκριμένης άρθρωσης. Λόγω της υψηλής συχνότητας εμφάνισης σε αθλητές του τένις, ονομάζεται και αγκώνας του τενίστα (tennis elbow).

Είναι αποτέλεσμα φλεγμονής λόγω υπέρχρησης των τενόντων και των μυών στην έξω επιφάνεια του αγκώνα. Εκτός από τους αθλητές εμφανίζεται και σε άτομα ηλικίας 30-50 με έντονη χειρωνακτική εργασία, όπως ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί, ξυλουργοί, κλπ. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται προοδευτικά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός κάκωσης που να συνδέεται με την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ασθενής παραπονιέται για πόνο και κάψιμο στην έξω επιφάνεια του αγκώνα. Σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να μειωθεί και η λειτουργικότητα του χεριού.

Για τη διάγνωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκεί η κλινική εξέταση από τον γιατρό. Περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις είναι απαραίτητες, όταν απαιτείται διαφορική διάγνωση από άλλες επώδυνες καταστάσεις που προσομοιάζουν με την έξω επικονδυλίτιδα. Στο 80-90% των περιπτώσεων παρατηρείται ύφεση των συμπτωμάτων χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία. Υπάρχουν όμως τρόποι που βελτιώνουν τα συμπτώματα πιο γρήγορα και επιταχύνουν την αποκατάσταση, όπως μείωση των δραστηριοτήτων, τοπικά επιθέματα, λήψη αναλγητικών, φυσιοθεραπεία και χρήση κατάλληλων ναρθήκων. Σε καταστάσεις πολύ έντονου πόνου μπορεί να γίνει τοπική έγχυση κορτιζόνης για μείωση του άλγους και βελτίωση της κατάστασης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) προτείνει και την έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma-PRP) για την επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας. Σε χρόνιες καταστάσεις ή αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής προτείνεται ο χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής μέσω ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών (MIS).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ